Overblog
Edit post Follow this blog Administration + Create my blog
31 Jul

İstanbul Halı Yıkama

Bakan Çelik, “Koalisyonun ilkeleri” sorusuna da “Onları belirleyeceğiz. İlkeler ve konu başlıklarını, ilk heyet görüşmesinde belirleyeceğiz” diye yanıt verdi.

“AK Parti olarak masaya neler getireceksiniz? Öncelikleriniz neler olacak, seçim barajının düşürülmesi, yargı bağımsızlığı, çözüm süreci? ” şeklindeki soruya ait Çelik, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Başbakanımızın, Evrensel Başkanımızın hem parti kongresinde hem Diyarbakır konuşmasında açıkladığı bir takım prensipler, ilkeler, konu başlıkları var. Benzer şekilde Sayın Kılıçdaroğlu’nun 14 maddelik bir açıklaması var. Bunlar bir kısmını oluşturuyor. İstanbul Halı Yıkama ‘Yargı reformu, Çözüm Süreci, dış politika, seçim barajı gibi konuları nasıl bir sıralama içerisinde konuşalım, bu konular konu başlığı olsun mu görüşmemizde’ diye ilk heyet görüşmesinde bunlara karar vereceğiz, yöntem budur.”

-”Son nokta yazılıncaya kadar, anlaşılmamış demektir”

“Düne göre bugün henüz mı umutlusunuz koalisyondan?” sorusuna Çelik, şu şekilde yanıt verdi:

“Siyasetçi tarafından ‘umut, umutsuzluk’ gibi kavramlar bir sürü belirleyici değil, her şey masada, her seçeneği değerlendireceğiz. Ama karar verilmiş bir süreç var, ilk tur müzakerelerin sonunda, bu istikşafi görüşmeler olsun. Bu müzakerelerin sonunda, İstanbul Halı Yıkama ‘evet, müzakerelere geçebiliriz’ noktasına gelinebilirse, o aşamada başka bir ölçümlendirme olur. Şu aşamada gayet pozitif bir şekilde, açık, şeffaf, karşılıklı anlayış içerisinde, bizim üstümüze düşen görev, istikşafi görüşmeleri gerçekleştirmek.”

Gazetecilerin, “Hükümetin kurulma oranı yüzde 50′ye 50 mi?” sorusuna karşılık Bakan Çelik, “Her zaman öyledir. Koalisyon, hükümet ortaklığında her zaman için son nokta yazılıncaya kadar, hiçbir şeyde anlaşılmamış demektir. Her şeyde anlaşılıncaya kadar, hiçbir şeyde anlaşılmamış demektir. Kurulduğu güne civarı da her şey masadadır” ifadesini kullandı.

“İstikşafi görüşmeler kapsamında, İstanbul Halı Yıkama evrensel başkanlar da görüşecek mi?” şeklindeki soruya da Çelik, “İhtiyaç duyulursa, görüşülür. Ama evrensel yöntem şuydu; bu görüşmeler bitsin ve kendilerine sunum yapılsın. Ama tabii ki arada bilgi verilecektir, kendilerinin, ‘şu konuyu da görüşün’ diyecekleri konular olacaktır. Eğer ihtiyaç duyar, bir araya gelmek isterlerse hem Sayın Kılıçdaroğlu hem diğer sayın evrensel başkanlarla, Sayın Başbakanımız, ‘buna gayet pozitif baktığını, mümkün olabileceğini’ söyledi” karşılığını verdi.

-”Akşam ayrıntılı bilgi vereceğim”

“Görüşmeye ilişkin, Sayın Başbakana bilgi verdiniz mi?” sorularına Bakan Çelik, kısa bir bilgi verdiğini, akşam yüz yüze ayrıntılı bilgi vereceğini kaydetti.

“Suruç’ta yaşanan olayın ortak yönetim görüşmelerini etkileyip etkilemeyeceğinin” sorulması üst kısmına Bakan Çelik, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu, Türkiye’ye topyekun bir saldırıdır. İstanbul Halı Yıkama Türkiye’nin vatandaşlarının güvenliğini tehdit eden, içimizi yakan… Bu civarı gencimizi kaybettik, hepsine bir daha rahmet diliyorum. Bunlar hepimizin ortak tavır alması gereken konulardır. Türkiye’nin milli güvenliğiyle, vatandaşlarımızın hayat hakkıyla ilgilidir. Hep birlikte lanetledik. Bunlar, ortak tavır alınması gereken konular, buralarda bir ihtilaf olmaz.”

ANKARA () – Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, CHP ile yürüttükleri ortak yönetim görüşmelerine ilişkin, “Bugün itibariyle Haluk Beyefendi ile bir saat 40 dakikaya yakın hem muhtelif sorunlar üst kısmına konuştuk, gayet pozitif bir havada hatta yönteme ait mutabık kaldık. Bir, iki gün içerisinde bizim toplantılarımız var, onların toplantıları var, heyetlere karar verilecek ve kurullar en geç hafta sonuna gerçek ya da bir aksilik olması halinde, hafta en başında bir araya gelmiş olur” dedi.

Çelik, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nda, CHP Evrensel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ile yaptığı müzakerenin ardından, İstanbul Halı Yıkama basın üyelerine izahlarda bulundu.

Genel başkanların bir araya gelmesinin ardından, bugün Haluk Koç ile görüştüklerini dile getiren Çelik, henüz önce de bayramda haberleştiklerini anlattı.

Başbakan Davutoğlu’nun CHP’yi ziyaretinde, “öncelikle istikşafi müzakerelerin yapılması” yönetiminin belirlendiğini dile getiren Çelik, bunun, her iki tarafın da karşılıklı birbirinin pozisyonunu görme, ölçümlendirme yapma, konumlarının resmini çekme anlamını taşıdığını kaydetti.

Genel başkanlar görüşecekse bu görüşmeye civarı yolla alakalı yapılması gerekenlerin bulunduğunu belirten Bakan Çelik, “Birincisi, bizzat aramızda kurullar olarak, hangi ilkeler çerçevesinde görüşeceğimize değin ilkelerin belirlenmesi. İkincisi, görüşeceğimiz konu başlıklarının belirlenmesi, üçüncü olarak da hangi mekanda bir araya geleceğimizle alakalı bir ölçümlendirme yapmamız gerekiyor. Bunlarla alakalı bizim bugün bir toplantımız var, yarın toplantımız olacak. Benzer şekilde CHP’nin de olacaktır” diye konuştu.

Heyetlere katılacak, “istikşafi görüşmeleri yapacak” İstanbul Halı Yıkama isimlerin belirlenerek, karşılıklı bildirileceğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

“Arkasından biz kurullar olarak, hafta sonuna gerçek ya da en geç öbür hafta başı ama muhtemelen onuncu hafta sonuna gerçek bir araya geliriz. Bir araya geldiğimizde bu ilkeler üzerinden hangi konu başlıklarını konuşmamız gerektiğine karar vereceğiz. Bu karar verildikten sonra kurullar arası istikşafi görüşmeler başlamış olacak. Henüz sonrasında, görüşmeler için 10-15 gündelik bir vakte ihtiyacımız var, bütün konu başlıklarını değerlendirebilmemiz için, konu başlıklarına hangi anlamlar yüklediğimiz, İstanbul Halı Yıkama hangi çalışmaları yapmayı planladığımıza dair. Bu sürecin bitimine gerçek Sayın Evrensel Başkanlara ayrı ayrı yada birlikte bir sunum yapılır. Bu sunum çerçevesinde mutabık olunan, olunmayan, çatışılan noktaların tam olarak bir şekilde fotoğrafı ortaya konulur. Bu fotoğrafın ortaya konulmasından sonra eğer bir ortak yönetim kurmak için zemin olduğuna karar verilirse, bu sefer istikşafi görüşmelerden müzakerelere geçilmiş olur.”

-”Hem isimler hem sayı tarafından olacak”

Görüşmeler sonrasında, ortak yönetim kurulmasına imkan olmadığına karar verilirse, sürecin burada kesileceğini aktaran Çelik, “Bugün itibariyle Haluk Beyefendi ile bir saat 40 dakikaya yakın hem muhtelif sorunlar üst kısmına konuştuk, gayet pozitif bir havada hatta yönteme ait mutabık kaldık. Bir, iki gün içerisinde bizim toplantılarımız var, onların toplantıları var, heyetlere karar verilecek ve kurullar en geç hafta sonuna gerçek ya da bir aksilik olması halinde, hafta en başında bir araya gelmiş olur” dedi.

“Heyetlerin sayısını belirlediniz mi?” sorusuna, Çelik, “Ben de Evrensel Başkanımıza sunacağım, kendileri de Evrensel Başkanlarına sunacaklar, Evrensel Başkanların değerlendirmesi neticesinde hem isimler, hem sayı tarafından olacak” yanıtını verdi.

“Görüşmenin yeri belirlendi mi?” sorusu üst kısmına Bakan Çelik, “Onda bizim bir takım tekliflerimiz oldu. Onlar da değerlendirecekler. Nedeni Ise heyetin rahat ve sağlıklı bir şekilde görüşebilmesi için ihtiyacımız var olan ama her iki tarafın da ortak kabulü olabilecek bir yer olması lazım. Siyasi partilerdeki yoğunluk sebebiyle, İstanbul Halı Yıkama zorluk olabilir diye bu tür müzakerelerde henüz sağlıklı, izole bir mekanın olabilmesi tarafından bunlar değerlendirilecek. Yarın, öbür gün bunları da açıklarız. Ondan sonra kurullar olarak bir araya gelip, konu başlıklarını tespit edip, istikşafi görüşme sürecini başlatmış olacağız” açıklamasını yaptı.

www.merthaliyikama.com

Comment on this post

About this blog

profesyonel halı yıkama